Sla navigatie over
 

Het dark web, wasda?!

oktober 3, 2024

Van illegale handel in wapens en drugs tot huurmoordenaars en geheime overheidssamenzweringen. Het mysterieuze karakter van het dark web zorgt voor de wildste geruchten. Maar wat houdt het juist in?

Doe mij maar deep, dark of open

Voor we ons wagen aan té diepe wateren, roeien we even door alle lagen van het internet. Dat zijn er grofweg drie: het open web, het deep web en het dark web. Say what now?!
  • Het open web of surface web is vrij toegankelijk voor iedereen. Gemakkelijk te navigeren met standaardbrowsers als Google en Yahoo. Kortom ‘tinternet zoals ons bomma het zou zeggen.
  • Het deep web is veel groter dan het open web en bevat allerlei niet-publieke gegevens. Denk aan het intranet op je werk, online bankieren, privé-databases. Deze websites bereik je dus enkel met specifieke inloggegevens. Thank god!
  • Het dark web op zijn beurt zit nog dieper begraven in het deep web. Het is enkel toegankelijk via speciale software zoals Tor (nee, niet de god Thor). Deze software versleutelt je internetverkeer (zoals bijvoorbeeld ook WhatsApp doet met je berichten) en zorgt voor anonimiteit door het via verschillende servers te sturen.

Gebruik en misbruik 🕵️‍♀️

Er doen de wildste verhalen de ronde over het dark web, maar het heeft ook legitieme toepassingen. Zo biedt het een platform voor bijvoorbeeld klokkenluiders, journalisten en activisten. Remember Edward Snowden en Wikileaks? Hij gebruikte Tor om met journalisten te communiceren en gevoelige info vrij te geven. In landen met een strikte censuur kan het dark web zelfs de enige manier zijn om info te delen en te ontvangen.

Maar natuurlijk staat het dark web vooral bekend om zijn illegaal kantje. Denk aan de handel in drugs, wapens, vervalste documenten, gestolen gegevens en zelfs huurmoordenaars. Die betaal je trouwens niet snel even met Payconiq by Bancontact. Crypto is king op het dark web! Zo is Bitcoin er dé populairste virtuele munt. Dat het ook een walhalla voor cybercriminelen is, is een understatement. Zo kun je er makkelijk creditcardgegevens, wachtwoorden en identiteitsbewijzen kopen die zijn buitgemaakt door hackers. Best regelmatig checken of je wachtwoorden veilig genoeg zijn dus.

Magdadanwel? 🤔

Het gebruik van het dark web of bijvoorbeeld de Tor-browser zelf is niet illegaal, maar wat je doet op het dark web kan dat wel zijn. Bijvoorbeeld het kopen van drugs of actief zijn op illegale marktplaatsen. Bovendien kunnen zelfs legale activiteiten nog onethisch zijn. Zoals de anonimiteit van het dark web misbruiken om andere personen te kwetsen, bedreigen of bedriegen.

Proceed with caution ☠️

Ons advies: blijf ver weg van het dark web! Er circuleren onnoembaar veel virussen en malware, en je wordt een gemakkelijke prooi voor hackers. Je belandt bovendien op de radar van de diensten die instaan voor cybersecurity en illegale praktijken.. Om over de verschillende scammers nog maar te zwijgen…

So… Just keep on riding the waves of the open web.