Laden...
Klein momentje, aub.
Hmm. Het duurt blijkbaar wel even. Misschien kun je de pagina eens opnieuw laden?

We nemen afscheid van mms

  • 24 April 2018
  • Delen
 

Binnenkort nemen we afscheid van: mms. Want het is nu eenmaal 2018, en dat is al lang voorbijgestreefd, toch? Vinden wij ook, dus trekken we de stekker uit het sturen van mms’en (ten vroegste op 21/5/2018).

Waarom trekken we de stekker uit mms’en sturen?

Omdat er intussen voldoende en al erg ingeburgerde alternatieven bestaan voor het versturen van geluid en beeld. Apps als Facebook Messenger, WhatsApp of Telegram doen ongetwijfeld een belletje rinkelen. Die gebruiken gewoon wifi of mobiele data, en zorgen daarom niet voor een meerkost. Bovendien is de kwaliteit via dergelijke apps echt stuk-ken beter: een mms comprimeert alles automatisch naar max. 300 kB…

Wat is mms?

In feite is het een sms met een afbeelding, een gif of een geluids- of videofragment. Daar zijn dus ook kosten aan verbonden (€ 0,24/mms).

Je zult nog altijd mms’en kunnen blijven ontvangen, enkel niet meer sturen.

Waar hou je best rekening mee?

De moeilijkheid met mms is dat je als gebruiker zo’n mms vaak niet bewust verstuurt. Bijvoorbeeld:

  • Sommige toestellen zet een lange sms (bijv. een tekst die 3 sms’en lang is) of een sms met smiley’s automatisch om in een mms in de achtergrond, en versturen je bericht dan aan de kost van een mms.
  • Ook iMessage (de berichtenapp op iOS) zet afbeeldingen, video of gifs automatisch om in een mms in de achtergrond als je het bestand stuurt naar iemand die geen iMessage heeft, en verstuurt dat dan aan de kost van een mms.

Wat kun je doen?

In de instellingen van je berichtenapp (standaardapp of iMessage) schakel je mms beter uit, zodat dit geen invloed heeft op je sms’en.

Voor Android-toestellen: om te vermijden dat lange sms’en automatisch worden omgezet in een mms, kun je de berichtenapp van Android installeren als alternatief. Die heet “Android berichten” (not even kidding). Deze app zet sms’en nooit om in een mms: niet bij lange sms’en, noch als je overenthousiast smiley’s gebruikt.

Kun je nog mms’en ontvangen?

Geen enkel probleem: je zult altijd mms’en kunnen blijven ontvangen (maar niet rechtstreeks op je toestel). Net zoals vandaag al het geval is, krijg je een sms van Telenet/BASE om de ontvangen mms online te bekijken. In dezelfde sms krijg je ook al meteen de nodige logingegevens mee, trouwens.

Delen op

x

Ben je zeker?

Onderstaande verwijderen?

x